בחלק א' של טרילוגיית הבניה העצמית כתבתי על שלב התכנון. אם לא קראתם את חלק א', אני ממליץ לעשות זאת עכשיו. כעת אנו עוברים לחלק ב' של הפרוייקט – הכנות לבניה.

את החלק הקודם סיימנו כשבידינו נייר המתאר את הבית העתידי שלנו. ייתכן וחלק מהאנשים יידעו לקחת את התכנית ולהופכה בדמיונם לבית. לא ניחנתי ביכולת זו. אני מציע בחום לבקש מהמתכננים להציג גם תרשים תלת מימדי של הבית הגמור כדי שאם בדומה אלי אינכם יודעים לדמיין את הבית על פי התכנית, יהיה לכם לפחות מושג לגבי המראה. יש גם אפשרות להזמין בתשלום הדמיה של הבית כפי שיהיה לאחר הבניה. הדמיה כזו ניתן לבצע בכמה רמות. אלו יכולות להיות תמונות בודדות של פנים וחוץ הבית על פי בחירתכם. זה יכול להיות סרטון של שיטוט בבית והדבר הכי מלהיב היא הדמיה בתוך אפליקציה בטלפון. בהדמיה זו אפשר ממש "לשוטט" בבית הלא קיים. מחיר הכנת הדמיה כזו נכון ליולי 2022 הוא כ- 10,000 שקלים אך אני מניח שלאט לאט יירד מחיר זה. אני מניח שיש גם אפשרות להדמיה יותר מפורטת (עם ריהוט)) ופחות מפורטת.

הדמיה ממוחשבת של הבית שייבנה
דוגמאות להדמיות מתוך אתר חברת מבטים ובאישורם

לאחר תכנון הבית יש לבחור שיטת ניהול פרוייקט הבניה.

שלוש אפשרויות לניהול פרוייקט הבניה

  • בניה עצמית – אתם מזמינים אנשי מקצוע, חותמים איתם חוזה, ודואגים לשלם להם. אפשר לשלב בשיטה זו גם מפקח בניה שיפקח על איכות הבניה על ידי אנשי המקצוע.
  • קבלן מפתח – תבצעו מכרז בין כמה קבלנים שקיבלו את התכניות וכתב הכמויות ותבחרו את הקבלן שיבצע את הבניה. מול קבלן זה תחתמו חוזה הכולל מחיר ותנאי תשלום עד קבלת מפתח הדירה. למעשה זה דומה במידה מסויימת לרכישת דירה מקבלן בבניית דירות למעט ערבות בנקאית (בנק מלווה) שאינה מקובלת בבניית בית בודד לעומת בניין דירות.
  • מנהל פרוייקט נקרא לעתים גם מפקח בניה – בשיטה זו אתם בוחרים מנהל פרוייקט שאחראי על מכרז אנשי מקצוע לכל אחד משלבי הבניה (שלד, חשמל, מים, מיזוג, אלומיניום(חלונות) וכו'. אתם משלמים שכר למנהל הפרוייקט שאחראי על ניהול אנשי הביצוע ואיכות העבודה ובמקביל משלמים לכל איש מקצוע על פי עבודתו.

יתרונות וחסרונות של כל שיטה

בניה עצמית

יש לכם ביד תכנית של בית ואתם מתחילים להרים טלפונים לקבלני ביצוע שונים כדי שיבואו לבנות את כל אחת משלבי הבית. מתאים לדעתי רק למי שיש ניסיון בבניה, מכיר ספקים של חומרי גלם וקבלני ביצוע. אם אתם כל אלו ואולי אפילו תבנו חלק מהבית בעצמכם אז יש סיכוי שתצליחו להוזיל הבניה. לדעתי הסיכוי קלוש ובהנחה שאתם אולי עם ידע מסוים אך בניה אינה המקצוע שלכם, זוהי חלופה מסוכנת מאד מבחינה כספית, מבחינת איכות הביצוע ומבחינת לוחות הזמנים. אבל כן, יש כאן סיכוי לחיסכון של כ- 15% שהיו עולים מנהל הפרויקט או קבלן המפתח.

קבלן מפתח

יש לכם תכניות וכתב כמויות המפרט את כל מה שיהיה בתוך הבית שלכם. אתם יוצרים קשר עם כמה קבלנים, נותנים להם את התכניות, נפגשים איתם ומקבלים הצעת מחיר לביצוע. בשלב זה אתם בוחרים את הקבלן שמבחינתכם הוא הכי מתאים מבחינת איכות לעומת ביצוע. אני ממליץ בחום להכניס לשיקולים גם כימיה אישית. אתם הולכים לבלות לא מעט ביחד גם אם נראה לכם שתפקידכם רק להעביר כסף ולחכות לבית. אני ממליץ בחום שגם המתכננת תהיה שותפה לבחירת הקבלן. גם המתכננת תצטרך לעבוד מול הקבלן כדי לוודא שהתכנון הופך לביצוע מדוייק. מעבר לכך, סביר שלמתכננת יש יותר ניסיון מלכם בבניה ולכן חוות דעתה והתרשמותה חשובה. נקודה נוספת שכדאי לשקול היא שכירה של מפקח בניה על תקן של שומר על השומרים. מישהו שאינו קשור לקבלן ומוודא את איכות הבניה. בשיטה זו אמור להיות לכם ראש שקט יותר. כביכול תפקידכם הוא רק לשלם לקבלן לפי התקדמות הבניה ולבחור ריצוף, אסלות וכו'. את הסיכונים השונים כמו למשל התייקרות של חומרי בניה אמור הקבלן לקחת על גבו וכדי לעשות זאת הוא כמובן יתמחר מראש את הבניה במחיר מעט גבוה יותר משתי השיטות האחרות. לעתים הקבלן גם יצמיד את התשלומים למדד תשומות הבניה. בכל מקרה, בבניה עצמית אין ליווי בנקאי ולכן בשום אופן ולא משנה כמה אתם חוששים מההצמדה למדד, אל תקדימו תשלומים ואל תשלמו על דברים שלא בוצעו.

מנהל פרוייקט / מפקח בניה

בשיטה זו בה אנו בחרנו שוכרים מנהל פרוייקט שהינו גם מפקח הבניה. מנהל הפרוייקט אחראי לעשות מכרז או לבחור בכל שיטה אחרת את אנשי המקצוע המתאימים לכל שלב בבניה(שלד, טיח, ריצוף, חשמל, מיזוג, מים וכו') ואת ספקי חומרי הבניה המתאימים לכל שלב(ברזל, בטון, אלומיניום-חלונות וכו') . מנהל הפרוייקט מקבל שכר מאיתנו על בסיס החוזה שכרתנו איתו. כשהוא בוחר אנשי מקצוע והם מבצעים את העבודות אנו משלמים להם על פי אבני דרך שקבע מנהל הפרוייקט. האחריות על איכות הבניה היא על מנהל הפרוייקט שאמור להיות עם (לפחות) שלוש תכונות חשובות:

  1. ניסיון בבניה או ידע רחב בבניה. למשל קבלן לשעבר, הנדסאי או מהנדס בניה.
  2. הכרות טובה עם בעלי מקצוע וספקים באזור בו נבנה הבית.
  3. יכולת ניהול.

נתעכב רגע על נושא יכולת הניהול. עניין יכולת הניהול אינו טריוויאלי כלל. הבנה עמוקה של תהליכי הבניה וניצול הזדמנויות יכולות להיות יקרות מפז גם במונחים כספיים וגם במונחי זמן. מנהל פרויקט בינוני ינהל את הבניה כתהליך לינארי עם סדר פעולות קבוע שבסופו יש בית. מנהל פרוייקט טוב יידע לנצל הזדמנויות ולבצע דברים במקביל למרות שמהצד זה נראה לעתים לא הגיוני. שתי דוגמאות מהבית שלנו:

  1. מעט אחרי שיצקו את גג הקומה העליונה ועוד לפני שעשו טיח פנים וחוץ ראיתי על גג השלד את שבעת מנועי המזגנים). שאלתי את מנהל הפרוייקט לפשר הדבר והוא ענה: הזמנתי משאית מנוף בשביל להקים למעלה כמה משטחי בלוקים. על המשאית נשאר מקום. במקום להזמין מאוחר יותר מנוף בשביל המזגנים בנפרד ולשלם על הובלה נוספת, חיברתי את ההובלות ובכלל מזגנים בחורף אפשר לקנות במחיר נמוך יותר מאשר בקיץ, עת נסיים הבניה.
  2. עוד לא גמרו אפילו את השלד וכבר הייתה במגרש ערמה עצומה של אדמת גינה לפיזור בגינה לאחר סיום הבניה(הבית עצמו יושב פחות או יותר על סלע גיר). שוב שאלתי מה העניין והתשובה הייתה שבפרוייקט אחר היה צורך לחפור ולפנות אדמה מצויינת. במקום לשלם בפרוייקט השני על פינוי רחוק יותר ולאחר מכן לשלם אצלינו על רכישה והובלה של אדמה, בוצע שילוב ניצחון-ניצחון בין שני הפרוייקטים של אותו מנהל.

כיצד לבחור מנהל פרוייקט? כמו כל בעל מקצוע שמצד אחד עולה הרבה כסף ומצד שני יש לו אחריות גדולה, הבחירה אינה פשוטה. מי שלא עוסק בבניה, קשה לו לשפוט איכות של עבודה. מה שאפשר כן לעשות זה לבקש לשוחח עם לקוחות קודמים ולשאול אותם לגבי כמה נושאים:

  1. האם היו מרוצים מסגנון התקשורת וסגנון הבניה? לאנשים שונים דרך שונה לתקשר ובניה היא פרוייקט רווי יצרים שנמשך שנה שלמה. מנהל הפרוייקט עשוי למצוא עצמו גם כיועץ נשואים.
  2. האם הם מרוצים מהתוצר הסופי, הבית?
  3. האם המהנדסת והאדריכל מרוצים מתהליך הבניה ומתוצרי הבניה?
  4. האם עמדתם בתקציב הבניה? אם לא, האם אתם יודעים מדוע?

את הבניה שלנו ניהל רונן קולן טל' 053-340-6115. ממליץ להרים אלו טלפון לפני בניה בצפון, בפרק הבא אכתוב על מערכת היחסים הרצויה במשולש לקוחות-מתכנן-מנהל פרויקט, על קבלת החלטה בנושא שיטות בניה ועל תחילת הליך הבניה.

מראה מסלון הבית שלנו
מתקדמים בבניה – ריצוף חלקי

הערה, המונח בניה עצמית הוזכר מעלה כצורה לניהול פרוייקט הבניה עצמו. זה עלול אולי לבלבל כי מבחינת משכנתה או מיסוי, לא משנה באיזה אופן תבחרו לבנות זה עדיין יהיה מוגדר "בניה עצמית".

מעבר לחלק ג' – שיטות בניה


ביום רביעי 28/12/2022 בשעה 20:00 אערוך כנס זום לצמיחה כלכלית. הכנס מותג כמיועד לצעירים כיוון שהוא בוסס על הופעתי בפני חיילים. אין לי ספק שהתובנות שאעביר שם יועילו לכולם(ובמיוחד לצעירים כי כללים התנהלות לצמיחה כלכלית כדאי לדעת מגיל צעיר ככל האפשר. אני חושב שזו יכולה להיות גם הזדמנות נהדרת להורים לראות תכנים כלכליים יחד עם בני הנעורים. על פי משובי החיילים ההרצאה הועברה עם הומור שעזר בהחלט לעכל את הנושאים הכלכליים החשובים. הקליקו כאן עכשיו לפרטים נוספים והרשמה.


כתמיד אשמח לכל תגובה. הכי טוב למטה בתגוביות(טוקבקים). אפשר גם לפנות אלי בכל נושא למייל rimon@effm.co.il או בטלפון 054-5232-799

הקליקו כאן כדי להכנס לערוץ היוטיוב שלי

הקליקו כאן לקבוצת הפייסבוק צומחים כלכלית ביחד שם אנו עוסקים ב… צמיחה כלכלית.


10 תגובות על “יומן בניה עצמית של בית פרטי – חלק ב'

  1. רק לידיעה חברה מהארצות הבלטיות בשם planner 5D מאפשרת לך לעצב לבד את הבית . במידה ואתה זקוק לעזרה כמו הדמייה תלת ממדית הרי שהמחיר הוא 100 דולר לבית עד 100 מר ו 150 דולר לבית עד 200 מר . ואתה מקבל הדמיית מחשב תלת ממדית בסיועו , או בסיועה של מעצבת . זה כולל כמובן גם שרטוט דו ממדי של הבית . כך שנותר לך המון עודף מ 10,000 שח עשיתי את זה השבוע והתוצאה מדהימה

    1. אהלן ראובן. תודה רבה רבה. מת על זה שאנשי הקהילה מרחיבים את הידע עוד יותר ממה שיש לי. אפילו לא חשבתי לבדוק אפשרות לעשות זאת בחו"ל.
      תודה על המידע הנוסף.
      בעקיפין אני מבין שאתם ממשיכים להתקדם. יישר כח ובהצלחה רבה.

  2. היי רימון מה שלומך.. מזל טוב על בנית הבית אין ספק שזו חוויה מדהימה בעיקר שהכל דופק כפי שצריך…
    לגבי הדמיות הבית יש אתר של פרילנסרים מכל העולם שאתה יכול לבחור את המעצב משלמים להם לפי פר הדמיה וניתן לקבל הדמיית תלת מימד מוגמרת ברמה מעולה בכמה מאות שקלים.. אנחנו רכשנו מגרש והחלטנו לבנות לבד כמובן עם מפקח בנייה עשינו שיעורי בית ובדקנו עם כמה קבלני מפתח יש יתרונות ויש חסרונות.. יתרונות שיש אחריות על הבניה ואינך צריך להתעסק בביוקרטיה ועצבים מול בעלי מקצוע כל ההתנהלות היא מול הקבלן.. החסרונות הן שכל שינוי שתרצה לעשות יעלה לך כסף להבדיל מבניה עצמית.. אתה מוגבל במפרט הטכני וכל שינוי יעלה כסף.. לאחר שסיימנו את הבניה המחיר בבניה עצמית היה זול בכמה מאות אלפי שקלים משמעותי ביחס לבניה מול קבלן מפתח. לגבי המנועים של המזגן ☺️ כל שלב יש לו את הזמן שלו ולחפש לחסוך כמה" גרושים" ביחס לסהכ עלות הבניה קצת בעייתי לא ברור אם עדיין עשו איטום לגג או שליכט כי זה רק מפריע.. אפשר לרכוש את המזגנים בחורף ולהנות ממחיר 'מוזל' ולבקש אספקה לזמן שתצטרך מנוף עולה 300 שקל לשעה ובזה מסתיים הענין ☺️ בכל אופן נראה מדהים ושמח בשבילך.. אין ספק שזו חוויה ואם הכל עובד לפי השעון.. התיאבון לבניה ילך ויגדל.. 😀חג שמח רימון.. ושמח תמיד לקרוא ולהשכיל מהמיילים והסרטונים שלך.

    1. איציק יקר,
      תודה רבה רבה על התגובה המושקעת. אין לי ספק שתועיל לאחרים. איזה
      כיף לקבל ידע נוסף מהקהל.
      גם אנחנו בחלופת מנהל הפרוייקט – בניה עצמית.
      לגבי המזגנים – זו רק דוגמה אחת שעלתה לי לראש כי זה היה נראה כ"כ חריג. אני גר רחוק
      מהבניה אז רואה אותה רק אחת לשבוע. דוגמאות נוספות הן למשל שימוש מושכל בזמן שכירות מכולת אשפה.
      ועוד ועוד.
      שוב תודה וחג שמח.

  3. שלום רימון
    תענוג לקרוא את מאמריך.
    גם אנחנו בתהליך בניית בית בצפון, עכשיו רק ניגשים להיתר.
    רציתי לשאול אולי מנסיונך, כיצד ניתן לדעת איך לחלק את תקציב הבנייה?
    כלומר, נגיד המטרה שלנו היא שהבנייה תיהיה עד 2 מליון ש"ח, איך אני יודע כמה אחוזים מתוך זה אני צריך להקצות לשלד, כמה אחוזים לחלונות,כמה אחוזים לאינסטלציה וחשמל, כמה אחוזים למטבח וריהוט וכו…
    כלומר איך מתוך התקציב הכולל אפשר להגדיר מה התקציב יעד עבור כל סעיף
    תודה!

    1. תודה רבה לך בני,
      אינך אמור לעשות זאת בעצמך.
      אם בחרת בקבלן מפתח את לוח התשלומים לפי החוזה למעשה
      יראה לך כמה עולה כל שלב.
      אם בחרת במנהל פרוייקט אז הוא אמור לקחת את התכניות וכתב הכמויות
      שהכינו המתכננים ולהפוך את המפרטים למחירים.
      באופן זה אתה יודע לא רק כמה עולה השלד אלא גם כמה עולה הברזל שבשלד,
      הבלוקים שבשלד, הבטון וכו'. בהצלחה רבה.

      1. כן, אבל לפי זה אני בעצם מובל לפי התמחור שלהם, וככה אני לא באמת יוכל לדעת באיזה מקומות אני צריך לחסוך ובאיזה מקומות אני יכול להגדיל, או לחרוג על חשבון משהו אחר..

        1. אהלן בני, לטעמי האחריות שלך היא לבחור את אנשי המקצוע הטובים והמתאימים לך ביותר מבחינת תקשורת ואמינות. מאותו רגע אתה בידיים שלהם כמו שאתה בידיים של טייס במטוס נוסעים. גם אם תדע שהשלד הוא שליש מהעלות זה לא לטעמי לא יעזור לך לדעת אם לחסוך בשלד או לא מצד אחד ומה ההשלכות של חיסכון. ברור לגמרי שסוגים שונים של בלוקים וסוג שונה של טיח או כל רכיב אחר בבניה ניתנים במחיר שונה. את החיבור בין המחיר לבין ההשלכות אנשי המקצוע מספקים לך כדי שתוכל לבחור. במקרה שלנו בעיקר נתתי אמון. כמי שמתפרנס ממכירת ידע אני משתדל לרכוש ידע מאחרים. משפט כמו עדיף טיח מינרלי למרות שהוא יקר יותר כי חשוב שהבית "ינשום" נראה לי כמו סינית. או שאני סומך על האדרכילית שבאמת כדאי להשקיע הכסף בנקודה זו או שאיני סומך עליה. כנ"ל לגבי בלוג מבודד, זיגוג כפול ועוד אלף ואחד דברים.

  4. רימון שלום,

    תודה על שיתוף יומן הבנייה.

    הבחנתי בתמונה שקיים ריצוף חלקי ואם אני מבחין טוב אני רואה שהריצוף מיושם ישירות על משטח כל שהוא (אולי יציקת בטון או בטקל) אשמח לשמוע מהי השיטה הזאת?
    אני מכיר יציקה, סומסום טיט וריצוף.

    בשעה טובה על הבית החדש.

    1. תודה רבה אילן.
      אני חושב שכח העל שלי אינו שיטות בניה וכו'. לטעמי יועץ טוב צריך לומר בעיקר מתי אינו יודע משהו. לאחר הקדמה זו, שיטת העבודה שלי הייתה שכירת אנשים שאני סומך עליהם ומתן אוטונומיה ליישם את הדברים כפי שהם מבינים. או במילים אחרות, ריצוף אינה המומחיות שלי ועדיף לשאול אחרים. אין בעיה אם תציג להם את התמונה.
      בתשובה לשאלתך מנהל הפרוייקט אמר שהם עושים בטון קל ועליו מרצפים. שיטה דומה הם נקטו לפני יציקת הרצפה בקומת הקרקע:
      על שכבת הקלקר(בידוד בין הקרקע לרצפה) ורשתות הפלדה יצקו שכבה דקה של בטון קל שאינו יכול לשאת משקל מלבד משקלם של פועלים שהולכים עליו בלי חשש לחורר את הקלקר עצמו. מקווה שלא שיבשתי את סדר השכבות בהסבר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *